5. heinäkuuta 2016

Savustettu juusto

Big Green Eggin hiilien käyttö on melko ekologista ja samalla pesällisellä grilli syttyy useamman kerran, ja siksi käytämme sitä myös joskus pienten lisukkeiden tekemiseen. Päätimmekin kokeilla juusto savustamista aterian kylkeen. Muutama uusi hiili vanhojen lisäksi ja savustuspuruja sekaan - tällä kertaa mauksi valikoitui omena.


Tavoitelämpötila grillissä juustoille oli n. 100 astetta. Siinä lämpötilassa savu ehtisi imeytyä juustoon ennen kuin se sulaisi täysin. Sytytin Eggin keskeltä yhdellä sytykkeellä ja melko pian syttymisen jälkeen asetin ConvEGGtorin paikalleen ja suljin kannen. Matalien lämpötilojen kanssa täytyy olla alusta asti tarkkana, ettei lämpötila ehdi nousta liian korkeaksi, sillä kuumennuttuaan Egg luovuttaa lämpöä pois hyvin hitaasti. Toinen haaste matalissa lämpötiloissa on se, että jos luukut sulkee liian nopeasti liian pienelle, tuli sammuu. Sammumisen tunnistaa helposti erittäin paksusta valkoisesta savusta, silloin ilmaa ei ole tarpeeksi.

Niinpä meilläkin tänään ensimmäinen sytytys päätyi paksuun valkoiseen savuun, mutta onneksi avaamalla kannen ja alailmaluukun, hiillos sai sen verran vauhtia, että päästiin taas tavoittelemaan oikeaa lämpötilaa. Toisella yrittämällä se asettuikin 100 asteen tuntumaan. Mallia asetuksista voi ottaa oikealla olevasta kuvasta.

Testissä meillä oli tällä kertaa leipäjuusto sekä Brie. Pehmeämpänä Brie otti selvästi enemmän savunmakua itseensä, mutta myös leipäjuustoon jäi selkeä savuinen vivahde. Savustusaika oli n. 10 minuuttia, joka oli Brielle oikein hyvä. Leipäjuusto olisi voinut olla myös kauemmin, jotta se olisi ehtinyt hieman enemmän pehmetä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!