11. heinäkuuta 2016

Spare ribs

Ribsejä on päästy ulkokeittiössämme nyt muutamaan otteeseen kokeilemaan kunnolla. Ribs-tyylejähän on varmaan yhtä paljon kuin tekijöitäkin, ja omaan suuhun sopivimmat löytyvät vain kokeilemalla. Paljon löytyy myös luettavaa materiaalia netin syövereistä ja monilta keskustelupalstoilta saakin hyviä vinkkejä siihen, miten eri menetelmät muuttavat ribsejä.

Yksi suuri kysymys on folioidako vaiko ei? Moni tuntuu olevan mieltynyt ns. 3-2-1 -metodiin, jossa ribsejä valmistetaan miedossa lämmössä ensin 3 tuntia ilman foliota, kääritään 2 seuraavaksi tunniksi folioon ja lopuksi vielä otetaan viimeiseksi tunniksi folio pois. Tällä metodilla pitäisi syntyä erityisen pehmeitä ja luista putoilevia ribsejä. Meillä kuitenkin pidetään hieman enemmän kovemmasta purutuntumasta ja niinpä en ole meillä ribsejä folioinut. Perusajatus foliossa on se, että sinne lisätään hieman nestettä ja niinpä ribsit saavat hiljalleen hautua keittymällä ja hyöryttymällä. Seuraavissa ribsi kokeiluissa saatan kääräistä vaikka toisen rivistön folioon ihan vertailun vuoksi, mutta toistaiseksi Eggistämme on nosteltu vain puhtaasti savustamalla kypsennettyjä versioita ja ne ovat olleet omaan makuumme oikein loistavia. Moni saattaa myös keittää ribsejä ennen grilliin laittamista, mutta en ole tätäkään metodia kokeillut - osittain samasta syystä kuin tuota foliohommaa - haluan savustettuja, en keitettyjä ribsejä.

Viimeisimmät ribsit valmistuivat meille seuraavanlaisesti:

1 rivi spare ribsejä puolitettiin, irrotettiin valkoiset kalvot ja kuivarub hierottiin pintaan rypsiöljyn avustuksella. Testailemme edelleen erilaisia rubbeja, eikä mikään ole noussut vielä ykkössuosikiksi - ei valmiista rubbeista eikä kotitekoisista sekoituksista. Tällä kerralla toisen puolikkaan pintaan laitettiin Poppamiehen Burgers & Ribs sekä toiseen Grill Matesin Applewood Rubbia, joka kulkeutui Jenkeistä viime kesänä kotiintuomisina. Rub olisi hyvä saada lihan pintaan vaikka jo edellisenä iltana, mutta parin tunninkin marinoimisaika on tuntunut riittävän siihen, että makua pääsee imeytymään. Toki ribseihin tulee sekä savun että kastikkeen myötä muitakin makuja, joten joskus on vaikea arvioida, mikä niistä onkaan pääosassa.















Egg sytytettiin yhdestä kohdasta keskeltä niin kuin näissä pitkissä projekteissa on tapana. Hiilten joukkoon hautasin 7 kpl omenapuisia savustuspaloja. Hiilien syttymisen jälkeen ConvEGGtor paikoilleen, tällä kertaan jalat ylöspäin, vuoka ritilän alle ja vuokaan hieman vettä ja kun lämpötila tuntuu vakiintuvan toivottuun kohtaan, ribsit sisälle luupuoli alaspäin. Lämpötila-asetukset jälleen n. 100 asteen kohdille.


Kävin valelemassa ribsejä Coca Cocalla n. puolen tunnin välein. Tämä antaa pinnalle makeutta ja auttaa muodostamaan savustukselle ominaisen "bark" -kuoren, eli tumman, karamellisoituneen pinnan. Viimeiseksi puoleksi tunniksi lisäsin päälle BBQ-kastikkeen. Tämäkin on makuasia, jotkut lisäävät kastikkeen mielellään vasta syöntivaiheessa ja osa ei ollenkaan. BBQ-kastikkeen lisääminen tuo pinnalle makean ja tahmean kuorrutuksen, eli tuloksena ns. sticky ribsit. Ribsit kypsyvät useimmiten juurikin yllämainitussa 6 tunnissa, mutta on hyvä muistaa, etteivät kellonajat aina ole ystävä BBQ-projekteissa. Ribsien kypsyyden tunnistaa siitä, kun ne alkavat taipua nostaessa ne toisesta päästä vaakatasoon pihtien avulla ja siitä, että liha on alkanut vetäytyä luiden päältä ja luiden päät törröttävät ulkona. Tässä vaiheessa olen alkanut lisäillä BBQ-kastiketta ja antanut koko komeuden olla vielä reilun puoli tuntia tai kunnes kastike on alkanut karamellisoitua (pidettävä silmällä, ettei pala kiinni).

BBQ-kastike tehtiin tällä kertaa itse, mutta valmiskastike ajaa saman asian, mikäli ei kastikkeen teko nappaa. Otin pohjaksi tämän reseptin ja muuntelin sitä hieman, paprika muuntui savupaprikaksi ja käyttämäni sinappijauhe (Colman's) on sen verran tujua tavaraa, ettei chilikastiketta enää tarvittu ja kastiketta piti lopuksi tasoittaa ja lisätä makeutta vielä reilusti. Itse pidän tulisista sooseista, mutta tuo toinen puoliskoni ei niinkään, joten lopuksi piti vähän nostaa ketsupin määrää ja lisätä tavallista sokeria sekä pieni loraus siirappia, jotta kastikkeesta tuli molemmille mieluista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!