30. heinäkuuta 2016

Nopea savulohi

Kala on varmaan Suomessa yleisin savustuksen kohde. Niinpä etsimällä löytyy monenlaista vinkkiä ja koulukuntaa siihen, miten savukalasta tulee kaikkein maukkainta. Olemme itse suosineet pikasavustusta lähinnä siitä syystä, että kaupassa keksitään, että tänään syödään savukalaa päivälliseksi. Näinpä meillä tämän suunnittelun kukkasen takia ei yleensä ole aikaa pohtia mitään suolaliemiä tai laskeskella purujen määriä. Lopputulos on silti ollut monesti oikein hyvä.

Kalan päälle heitetään reilusti karkeaa merisuolaa ja annetaan suolautua puolesta tunnista tuntiin, eli juuri sopiva valmistella Egg toimintakuntoon. Ohut kirjolohifile on suolautunut meidän suihimme sopivaksi tuossa puolessa tunnissa, mutta paksumpi merilohifile kaipaa sen tunnin. Suola ei tietenkään ehdi siinä ajassa kokonaan sulaa, joten raapaisen sen rohkeasti pois ennen savustuksen aloittamista. Isojen suolarakeiden rouskuttelu ei myöskään ole kovin ruokahalua herättelevää.

Egg sytytettiin tällä kertaa edellisestä grillauskerrasta jääneillä hiilillä ilman uuden satsin lisäystä keskeltä yhdestä kohdasta. Mukaan ripoteltiin perinteistä leppäpurua, joka sopii lohen savustukseen oikein hyvin ja tuo kalalle sen tutun ja turvallisen savun maun. Lämpötila säädettiin n. 150 asteen tienoille, joka vajaalla hiilipesällisellä onnistui suurin piirtein oikealla olevilla säädöillä.

Kala on melko nopea savustettava. Vihaan ylikypsää lohta ja jätänkin sen mielellään myös savustettuna mediumiksi. Medium lohi kiiltää vielä sisältä, mutta lohkeaa helposti sormella painamalla. Kypsyyden testaan siis reteästi sormella painaen paksuimmasta kohdasta. Jos lohi vaikuttaa lohkeilevan nätisti, se on valmis. Pienen fileen savustusaika saattaa olla vain n. 15 minuuttia. Laittaessani lohenpalan savustumaan lisään yleensä vielä hieman leppäpuruja hiillokseen, jotta savun tuotanto on varmasti kohdillaan. Pinta ei ehdi siinä ajassa kullanruskeaksi, enkä myöskään käytä katajaa tai sokeria sitä edesauttamaan, koska en halua kaapia niitä Eggini pohjasta myöskään irti.

Tämmöisellä pikasavustuksella irtoaa Big Green Eggistä ihan kelvollinen savulohi, joka maistuu sekä heti lämpimänä tai myöhemmin kylmänä vaikka salaatin joukossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!