2. elokuuta 2016

Pizza

Big Green Egg muuntautuu pizzauuniksi pienellä vaivalla ja arkinen herkku saa pienen nostatuksen rapeasta pohjasta, joka on kuin kiviarinauunissa paistettu. Pizzahifistelyynkin voi toki käyttää aikaa vaikka kuinka, mutta meillä on toimivaksi todettu seuraava simppeli prosessi:

Pizzataikinan olen tehnyt itse tätä ohjetta käyttäen. Niin, se on tosiaan pita-leipätaikinan ohje, mutta samalla taikinalla olen pizzat pyöräyttänyt ja hyvin on toiminut. Taikinasta tulee helposti neljä n. 24 cm halkaisijaltaan olevaa pizzaa tai vaihtoehtoisesti 8 reilun kokoista pitaleipää. Yleensä meillä käytetään puolet taikinasta pizzaan ja loppu kääritään kelmuun ja laitetaan jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää ja pitaleipien vuoroa. Grillissä taikina toimii hyvin myös ihan grillileipäsenä, eli jos ei pitaleivän kaulitseminen ja leivontakiven lämmitys nappaa, valmistuvat leipäset grillissäkin muun aterian ohessa.

Taikinan nousemista odotellessa onkin hyvä aika lähteä sytyttelemään Big Green Eggiä. Pesä täyteen hiiliä ja sytytys kolmesta kohdasta, ei savustuspuita tällä kerralla mukaan. ConveGGtor aseetaan paikalleen jalat alaspäin, kun hiilet ovat syttyneet. Pizzakivi pitää saada ajoissa kuumenemaan, joten se on hyvä viritellä mukaan samaan aikaan ConvEGGtorin kanssa. Kivi pitäisi mahdollisuuksien mukaan saada nostettua ylös lähelle kupua, jotta Eggin kiertoilmaominaisuudesta saadaan täysi hyöty irti ja jotta pizzapohja ei ole liian lähellä lämmönlähdettä. Kiveä ei siis kannata koskaan laittaa suoraan ConvEGGtorin päälle, vaikka sellaisiakin ohjeita näkyy. Tuloksena voi olla pohjasta palanut lätty. Meillä korokkeen virkaa toimitti joskus mikroaaltouunin mukana tullu grilliritilä, jolle en ole ennen keksinyt minkäänlaista käyttöä. Yhtä hyvin voisi käyttää mitä muuta kuumuutta kestävää materiaalia, esimerkiksi tiiliä tai muita samansuuruisia kiviä, hätätapauksessa vaikka foliopalloja tai kasaan taiteltuja foliovuokia.

Lämmön saa nostaa vajaaseen 300 asteeseen. Meillä oli pieniä haasteita uusien hiilien kanssa (niistä lisää myöhemmin), mutta n. 275 asteen tienoille päästiin oikealla näkyvillä asetuksilla. Yhden pizzan paistoajaksi riitti n. 6-8 minuuttia, joten kovin kauas ei kannata grillin luota lähteä.

Pizzatäytteitä valitessa vain taivas on rajana. Tässä edustuksena kylmäsavu possu, auramuru ja ananas gouda-juustolla ja Koskenlaskia Ruoka -kastikkeella ryyditettynä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!