11. elokuuta 2016

Hiilitesti: Rebel Premium Restaurant charcoal

Meillä on hartaana toiveena löytää vaihtoehtoinen hiili Big Green Eggin omalle brändihiilelle. Ei siksi, että siinä olisi jotain vikaa, päinvastoin. Se on ärsyttävän korkealaatuista ja hyvää hiiltä, mutta myös tuskastuttavan hintavaa. Suomessa ei kovin suurta kilpailua ole niin sanotussa lump charcoal eli isokokoisten hiilten-kategoriassa. Keskivertogrilliin kun tuppaa riittämään tavallinen hiili, jonka lohkareet ovat melko pieniä. Big Green Egg kuitenkin tarvitsisi polttoaineekseen korkealaatuista, isoa puuhiiltä, joka palaa hitaasti ja tasaisesti. Koolla on tässä asiassa väliä, sillä ilma kiertää paremmin kasassa isoja hiiliä kuin kasassa pientä hiilisilppua. Tasainen ilmavirta on lämpötilasäätelyn perusedellytys. Muutama testiehdokas on kotiin asti jo tuotu ja niiden testailu on alkanut.

Ensimmäisenä testissämme oli Rebel -merkkistä Premium Restaurant -hiiltä. Pussissa lukee rohkeasti Big Size, mutta ensivaikutelma hiilien koosta oli kaikkea muuta. Ei Big Green Eggin hiiletkään mitään pään kokoisia mötiköitä ole, mutta kookkaampia verrattuna Rebelin tuotteeseen. Tässä säkin päältä kahmaistu muutama kourallinen ja tavallinen tulitikkuaski antamassa koosta osviittaa:

Äkkiseltään silmiiin ei osunut juurikaan edes tulitikkuaskin kokoisia hiilenpaloja, joten big size ei ole ensimmäinen näistä mieleen tuleva asia. Yritin etsiä säkistä edes muutamia suurempia paloja alimmaiseksi aseteltavaksi, mutta niitä ei säkin avauspäästä löytynyt vaikka yritti vähän kaivella. Kokonsa puolesta nämä olivat siis suuri pettymys.

Sytytys ei paljoa pelastanut ensipettymyksen jälkeen, sillä hiilet tuntuivat savuttavan paksua valkoista pilveä huomattavan pitkän ajan, kunnes tasaantuivat vihdoin puhtaaseen paloon melkein silmänräpäyksessä. Lämpötila nousi pizzaa tehdessä yli toivotun 300 asteen, mutta koska pizza on melko nopea valmistettava, en varsinaisesti testaillu kauanko lämpö olisi siellä pysynyt. Yksi tölkkikanakin valmistui vielä näillä hiilillä, mutta sitten alkoikin mitta olla täynnä. Pidempää slow & low -projektia en tällaisella silpulla uskaltanut edes kokeilla.

Tämä hiilisäkki joutanee siis vaikka mökille pallogrillin täytteeksi, kai sillä aina yhdet makkarat grillaa. Hiilitestit jatkuvat muilla merkeillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!