30. kesäkuuta 2016

Tölkkikana

Hyppäsimme tähän tölkkikana villitykseen hieman jälkijunassa vasta Big Green Eggin hankinnan myötä. Paljon on puhuttu siitä, että tölkeistä voi irrota lihaan haitallisia aineita, ja kun olen välillä hieman lisäaineneuroottinen, odotellaan meillä saapuvaksi tölkkikanatelinettä, joka mahdollistaa kanan valmistuksen ilman mahdollisia lisämyrkkyjä. Ensimmäiset kokeilut tehtiin tosin ihan tavallisella tölkillä ja nesteen virkaa on toimittanut tuttu ja turvallinen Coca Cola.

EGG sytytettiin kahdesta kohdasta ja hiilien sekaan laitoin kolme omenapuista savustuspalaa. ConvEGGtor paikalleen ja lämpötilaa nostattamaan. Tavoitelämpötila oli n. 175-190 astetta. Se saavutettiin suurin piirtein viereisillä ilmaluukkuasetuksilla. Näihin ei kannata täydellisesti liimata sieluaan, sillä esimerkiksi hiilien määrä vaikuttaa lämpötilansäätelyyn melko oleellisesti ja pienetkin muutokset muuttavat lämpötilaa suuntaan tai toiseen. Piirun verran alle 200 asteen lämpötilan olen kuitenkin melko hyvin saavuttanut jättämällä valurautaisen savupiipun pois ja säätämällä alailmaluukun auki n. sentin verran tai jopa hieman pienemmälle.

Ennen Eggiin pääsemistä marinoimaton broileri kannattaa huuhdella ja kuivata. Poppamiehen rubbit ovat olleet maustamiseen hyvät, niitä on hierottu sekä nahkaan että ujutettu nahan alle.

Broilerin kypsymisaika on hyvin riippuvainen painosta, joten yleispätevää aikaa on vaikea antaa. N. kilon painoisen linnun kypsyminen kesti suurin piirtein tunnin ja vartin, mutta broilerin kanssa kannattaa aina käyttää mittaria, vähärasvainen liha ei juuri anna anteeksi ylikypsymistä. Rintafileen paksuimman kohdan pitäisi saavuttaa 75 asteen sisälämpötila ja yleensä tarkistan varmuuden vuoksi myös reiden paksuimmasta kohdasta.

Savustetun broilerinlihan erityispiirre on se, että se saattaa äkkiseltään näyttää päältäpäin hieman vaalenapunaiselta, joka tietenkin kanan kanssa tarkoittaa usein sitä, että se on jäänyt raa'aksi. Vaaleanpunaista kerrosta ei tarvitse tässä tapauksessa pelästyä, kyseessä on ns. smoke ring, joka muodostuu lihan imiessä itseensä savua. Big Green Egg tölkkikana onkin parhaimmillaan ihanan mehevä ja savuinen broileri, jonka syö ihan sellaisenaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!