29. kesäkuuta 2016

Tomahawk-pihvi


Yksi ensimmäisiä BGE-kokeilujamme oli Tomahawk-pihvi, joka nimensäveroisesti näyttää suurelta lihanuijalta. Kysehän on käytännössä luullisesta entrecôtesta, joka tunnetaan englntia puhuvassa maailmassa paremmin nimellä ribeye.

Tätä pihviä varten Eggin annettiin rauhassa pöhistä ja nostaa lämpötila aina 350 asteen tienoille. Tämä onnistui melko vaivattomasti täyttämällä hiilipesä ohjeiden mukaan täyteen,  sytyttämällä hiilet kolmesta kohdasta ja jättämällä alailmaluukun täysin auki. Lihan pintaan hieraistiin reilu kerros Poppamiehen Slow Food -rubbia, jossa on sen verran makeutta, että kovassa lämmössä se karamellisoitui jättäen lihan pinnalle maukkaan kuoren.

Kypsymistä tarkisteltiin välillä lihalämpömittarilla ja jossain medium miinuksen (keskeltä n 60 astetta) tienoilla kääräistiin folioon lepäilemään. Pihvin kypsyysastehan on aina makuasia, eikä meilläkään vallitse täydellinen konsensus sen suhteen, mutta tilanne ratkeaa isojen pihvien osalta siten, että käännellään lihaa välillä kypsymään myös pystyyn kyljelleen, jolloin uloimmat reunat ovat lähempänä mediumia ja keskiosa medium miinus.

Tomahawk oli ensikokeiluiksi Eggillä erinomaisen helppo ja hyvä valinta. Lämpötila on helppo nostaa korkeaksi pihvien paistoa varten, enemmän harjoittelua vaatii pitää lämpötila matalampana tai tietyssä astemäärässä. Lopputulos tästä kokeilusta oli erinomaisen maukas ja mehukas pihvi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!