27. kesäkuuta 2016

Big Green Egg -ostajan opas

Ensiostaja tulee Big Green Eggiä ostaessa vaikeiden valintojen äärelle. Minkä kokoinen? Mitä lisävarusteita? Vastaukset näihin kysymyksiin eivät ainoastaan ratkaise Eggin mahdollisia käyttötarkoituksia, vaan vaikuttavat myös investoinnin suuruuteen.

Sanotaan nyt suoraan, että onhan tuo Egg aika kallis, siis hiiligrilliksi. Kaasugrillithän toki saa nykyään jo jotain maksaakin, sillä eihän viisipolttimoisen rosterihirmun valmistaminenkaan ilmaista ole ja naapurin kateellisen ilmeen hintaa ei voi rahassa mitata, kun sellaisen kasaa terassinkulmaan. Niin näppärä kuin kaasugrilli onkin, puuttuu siitä se joku elävän tulen tuoma fiilis ja tunnelma, joka hiiligrillin mukana tulee. Mutta silti, hiiligrillistäkö joku maksaisi yli tonnin? Eggistä haaveilijan kannattaa muistaa, että kyseessä ei ole mikään perinteinen pallogrillipömpeli, vaan parhaimmillaan eliniän kestävä grilli, uuni ja savustin yhdistettynä. Kannattaa siis tosissaan pohtia myös, mihin Eggiä aikoo käyttää ja saako siitä kaiken hyödyn irti. Jos suunnittelet grillaavasi lähinnä Kabanossia ja Pirkan esikeitettyä maissia, osta se pallogrilli. Jos sen sijaan kiinnostaa valmistaa kokonaiset broilerit, paistit ja pizzat grillissä, ollaan jo lähempänä Eggin maailmaa. Jos tuohon listaan lisätään vielä savustus ja slow & low -projektit (hitaasti matalassa lämmössä kypsytetty), mene jo kauppaan.

Emme mekään toki suinpäin rynnänneet Egg-ostoksille, vaan pohdimme myös muita vaihtoehtoja. Etsimme ensisijaisesti hyvää savustinta. Jos nyt totta puhutaan, kaikkein mieluiten olisin rakentanut takapihalleni BBQ-pitin ja istuskellut päivät pitkät Cola-tölkki kädessä kohentamassa tulta ja polttamassa pittiini lisää hiillosta. Se olisi kuulemma ollut vähän överi ja avotulesta omakotitaloalueella olisi tullut noottia. Pitmaster-urani saa siis vielä odottaa ja tyydyin tekemään valinnan Weberin Smokey Mountainin ja Big Green Eggin välillä. Parastahan olisi, jos olisi päässyt testaamaan molempia käytännössä, mutta tähän ei nyt mahdollisuutta ollut, joten mutu-tuntumalla päätös lopulta tehtiin. Nämä seikat puolustivat Big Green Eggiä meidän käyttöömme:

-helppokäyttöinen ja simppeli
-monipuolisempi, WSM on selkeästi ensisijaisesti savustin
-lämpötila-asteikko vailla vertaa (400 asteeseen asti)
-parempi lämmöneristyskyky -> tehokkuus ja hyötysuhde käytettyjen hiilien määrään hyvä
-sopivan kokoinen grillausala, WSM alkoi kahdella ritikerroksellaan tuntua hieman suurelta kahden hengen talouteen

Päädyimme siis tuomaan kotiin medium-kokoisen Big Green Eggin. Vaihto largeen voi olla joskus edessä, jos syöjien määrä kasvaa, mutta tällä hetkellä medium on meille kahden hengen talouteen juuri passeli. Jos tarkoituksesi on ruokkia isompi perhe tai kokata muuten usein suuremmalle porukalle, kannattaa suoraan harkita large -kokoista. XL-koko alkaa kolkutella jo parin tonnin hintatasoa, mutta pinta-ala varmasti riittää isompiinkin kokoontumisiin. Isompi grilli toki myös tarkoittaa sitä, että hiiliä kuluu enemmän, joten hankinnassa kannattaa miettiä sitäkin hyötysuhdetta. Mediumia pienempi voisi meillä tuntua jo liiankin pieneltä, enkä missään nimessä pienempään vaihtaisi, vaikka mahdollisuuden saisin. Mini- tai minimax-kokoisen Eggin voisin tosin ottaa pieniin ja nopeisiin projekteihin isomman Eggin rinnalle.

Yhteenvetona voisi siis todeta, että kallis hankinta mutta harvoin saa halvalla hyvää. Hetkeäkään ei ole tullut pohdittua, että kannattiko. Vaikka tulisikin pohdittua, vastaus olisi, että kannatti. Ei kai blogiakaan aloittaisi vempeleestä, johon ei olisi kaikin puolin tyytyväinen.

Lisävarusteista lisää seuraavassa postauksessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!