28. kesäkuuta 2016

Lisävarusteet

Mitä lisävarusteita Egg tarvitsee?

Ensin tietenkin perusjutut, joita ilman ei kannata kaupasta lähteä:

-tulitikut ja sytytyspalat, sytytysnestettä ei saa käyttää

-hiilet: pelasimme varman päälle ja ostimme Eggin omia hiiliä. Kallista tavaraa, mutta ollut hintansa väärti. Hiilistä varmaan lisäpostauksia jossain vaiheessa. Jätä briketit hyllyyn!

-jalusta: Eggiä ei saa istuttaa palavan materiaalin päälle ilman alustaa, joten suoraan hankintaan jonkinlainen teline tai taso, johon Eggin voi istuttaa. Suomen valikoima tämän suhteen ei ole kovin kattava, joten me tyydyimme suosiolla BGE:n omaan pyörälliseen telineeseen.


Näiden perustarvikkeiden lisäksi ehdottomasti tärkein ja heti hankittava lisäosa on ConvEGGtor, eli keraaminen taso, jolla Big Green Egg muuntautuu grillistä savustimeksi tai uuniksi. Toimintaperiaate on se, että taso estää suoran lämmön grillausritilän alapuolelta ja kierrättää sen grillin kuvun kautta. On jopa hieman hassua, ettei tämä osa sisälly alkuperäiseen pakettiin, niin oleellinen se kuitenkin on monikäyttöisyyden kannalta. Hankintabudjettiin kannattaa siis alusta alkaen laskea myös tämä ConvEGGtor (joka myös plate setter -nimellä tunnetaan).

Näiden pakollisten hankintojen jälkeen lisäosaviidakkolle ei loppua näy ja hifistellä voi vaikka kuinka paljon. Muutamia harkinnan arvoisia ja hyväksi havaittuja lisätarvikkeet:

-savustuspalat ja purut: eri lihoille omat arominsa, kokeilemalla tutustuu
-tuhkaimuri: puhtaanapito helpottuu huomattavasti!
-pizzakivi: saattaa löytäkin monesta keittiöstä
-valumisastia: epäsuorissa grillauksissa ja slow & low projekteissa on hyvä olla lihojen alla jokin astia, johon rasva valuu. Kertakäyttöinen folioalusta toimii ensihätään, mutta on pidemmän päälle epäekologinen ratkaisu.
-hiilihanko: koukkumainen pää on hyvä apuväline kuuman ritilän nosteluun ja tietenkin hiilien tökkimiseen tarvittaessa, siirsimme oman halpistakkasetin Eggin viereen
-pitkät grillipihdit: unohda muovi
-hyvät patakintaat: kuumimmissa lämpötiloissa pihtikäsi koetuksella, vaikka vain nopeasti kääntäisi
-suojapeite: löytyy Big Green Egg mallistosta, mutta omamme löytyi Tokmannilta. On tarkoitettu tosin pallogrillille, mutta ei kerrota sitä kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!