
Kalan päälle heitetään reilusti karkeaa merisuolaa ja annetaan suolautua puolesta tunnista tuntiin, eli juuri sopiva valmistella Egg toimintakuntoon. Ohut kirjolohifile on suolautunut meidän suihimme sopivaksi tuossa puolessa tunnissa, mutta paksumpi merilohifile kaipaa sen tunnin. Suola ei tietenkään ehdi siinä ajassa kokonaan sulaa, joten raapaisen sen rohkeasti pois ennen savustuksen aloittamista. Isojen suolarakeiden rouskuttelu ei myöskään ole kovin ruokahalua herättelevää.

Kala on melko nopea savustettava. Vihaan ylikypsää lohta ja jätänkin sen mielellään myös savustettuna mediumiksi. Medium lohi kiiltää vielä sisältä, mutta lohkeaa helposti sormella painamalla. Kypsyyden testaan siis reteästi sormella painaen paksuimmasta kohdasta. Jos lohi vaikuttaa lohkeilevan nätisti, se on valmis. Pienen fileen savustusaika saattaa olla vain n. 15 minuuttia. Laittaessani lohenpalan savustumaan lisään yleensä vielä hieman leppäpuruja hiillokseen, jotta savun tuotanto on varmasti kohdillaan. Pinta ei ehdi siinä ajassa kullanruskeaksi, enkä myöskään käytä katajaa tai sokeria sitä edesauttamaan, koska en halua kaapia niitä Eggini pohjasta myöskään irti.
Tämmöisellä pikasavustuksella irtoaa Big Green Eggistä ihan kelvollinen savulohi, joka maistuu sekä heti lämpimänä tai myöhemmin kylmänä vaikka salaatin joukossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!